Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     


Vyhlásenie o prístupnosti

Insígnie základne


znak 51. výcvikovej základne

 

znak 51. vz 

      Znak 51. výcvikovej základne (51. vz) má tvar gotického štítu so zlatou bordúrou. V čiernom poli je umiestnená zlatá dýka Fairbairn-Sykes Fighting Knife (FS dýka), ktorá je symbolom špeciálnych operácií a bola široko používaná príslušníkmi SOE, Marine Commandos a podobne. Čepeľ smeruje dolu a symbolizuje zasadenie jednotiek vzduchom a smer bodnutia pri eliminácii nepriateľa technikou, ktorá patrila ku základným, pričom pre tento spôsob bodnutia bola dýka dizajnovaná a vyrábaná. Vrchný polkruh symbolizuje vrchlík padáku a zároveň Sily pre špeciálne operácie (SŠO) ako také. Dva trojuholníky striebornej farby smerujúce ostrým uhlom dolu symbolizujú padákové šnúry a spolu s čepeľou FS dýky tri piliere, ktoré podopierajú SŠO. Tými sú skúsenosti príslušníkov 51. vz z operácií, výcvikov a kurzov, ktoré absolvovali, príprava a výcvik, ktorý poskytujú pre SŠO a odbornosti, ktoré reprezentujú a sú pre SŠO špecifické.
     V hlave znaku je v čiernom poli písmenami zlatej farby v jednom riadku umiestnený názov „51. VÝCVIKOVÁ ZÁKLADŇA ŽILINA“.


      Znak 51. vz vychádza z nadviazania na tradície 5. pluku špeciálneho určenia (5. pšu), z ktorého štruktúr výcviková základňa vznikla, vrátane personálu, ktorý tvorí jej jadro. Žilinský pluk sa opiera o tradície operácie Anthropoid a osobnosť Jozefa Gabčíka, ktoré slúžia ako príklad špeciálnej operácie a vyučujú sa v zahraničných, medzinárodných vojenských inštitúciách. Tradícia a charakter jednotiek SŠO vychádzajú primárne z obdobia 2. svetovej vojny, konkrétne z Výboru pre špeciálne operácie (Special Operation Executive, ďalej len SOE), kde Československo zanechalo neodmysliteľne zásadnú stopu.

      Návrh znaku reflektuje symboliku špeciálnych operácií a zdôrazňuje počiatky tradície moderných výcvikových jednotiek špeciálnych síl OS SR. V rámci SOE boli zriadené Špeciálne tréningové školy (Special Training School, ďalej len STS), konkrétne STS 2 „Bellasis“ v Box Hill/Haedley Heart vo Veľkej Británii sa v novembri roku 1941 stala dôležitá pre československých príslušníkov pre finálnu prípravu operácie Anthropoid a STS 46 Chichely Hall vo Veľkej Británii, ktorá slúžila primárne ako škola pre československú sekciu. Taktiež dôležitú úlohu hrajú STS na území Egypta a Palestíny, z ktorých bol vyslaný výsadok, ktorý pristál v roku 1944 na letisku Tri duby a plnil úlohy v rámci Slovenského národného povstania.

      Vo výcvikových jednotkách SOE, v ktorých pôsobili českí a slovenskí príslušníci jednotiek Londýnskej exilovej vlády, sa začala tradícia a formovanie jednotiek pre špeciálne operácie Československa po roku 1945 a Slovenska po roku 1993. Vzhľadom k tomu, že 51. vz plní úlohy spojené s prípravou a výcvikom príslušníkov SŠO, je naviazanie na tradície STS 2, STS 46 prirodzené. Pre 51. vz je dôležité stavať na týchto tradíciách, ktoré zvyšujú hrdosť nielen príslušníkov základne, ale aj príslušníkov, ktorí absolvujú výcvik a prípravu v tejto organizácii. 
 

 

Skočiť na menu


Share